Gradbeni odri so delovni odri, ki se uporabljajo pri gradnji objektov. Lahko bi jih imenovali tudi zidarski odri. Večinoma so ti odri iz jeklenih elementov. V primeru gradbenih odrov je jeklo primernejši material za odre. Ker je močnejši omogoča večje obremenitve. Čas gradnje običajno traja daljše obdobje, zato je sprejemljiva tudi večja teža elementov, ki predstavlja višji strošek prevoza in montaže.  

Glede na namen uporabe je svetla širina gradbenega odra min. 60cm, običajno pa 90cm. Postavljajo se tudi odri z delovno širino 1,2m, 1,5m, 2m in več, odvisno od potreb dela. Od namena uporabe je odvisna tudi največja dovoljena obremenitev odra po m2, ki je ima razpon od 0,75 do 6kN/m2.

Gradbeni odri so vsestransko uporabni. Uporabljamo jih od postavljanja sten tako rekoč od temeljev do postavljanja ostrešij in krovskih del pri visokih gradnjah, pri gradnji inženirskih in drugih premostitvenih objektov, pri gradnji industrijskih in montažnih objektov, pri vzdrževalnih delih na silosih in drugih industrijskih objektih, pri montažah in prenovah v industrijskih objektih, pri remontih v železarnah, cinkarnah, termoelektrarnah itd.

V preteklem stoletju so se kot gradbeni odri najpogosteje uporabljali cevni odri, saj so zagotavljali večjo stabilnost in varnost v primerjavi s predhodnimi lesenimi odri. Danes se vse pogosteje uporabljajo modularne oblike odra, predvsem zaradi hitre postavitve in prilagodljivosti. Je pa res, da povsem brez cevnih odrov ne gre in še nekaj časa ne bo šlo. Gradbene odre sestavljajo osnovni elementi: podstavki, vertikale ali okvirji, ograje, jarmi, pohodne plošče, prehodi z lestvijo, zaščitne deske, čelne ograje, diagonale, sidra. Na voljo so tudi dodatni elementi: konzole, zaščitne mreže za fasaderje in za krovce, zoženi ali razširjeni okvirji, okvirji za pločnike, zaščitni podesti nad vhodi itd. 

Pošljite nam povpraševanje

Oddaja povpraševanja