Les je material, ki vedno znova nastaja v naravnem krogotoku, saj v gozdovih raste brez posebnega truda in porabljene energije. Zaradi tega je les material, ki ga je človek v vsej svoji zgodovini uporabljal za gradnjo in urejanje svojega okolja.

V primerjavi z nekaterimi drugimi materiali ima les edino pomanjkljivost, da je izpostavljen vplivu lesnih gob in insektov, ki les razkrajajo, kadar gre za uporabo lesa na prostem in v vlažnem okolju ali ob dotiku z zemljo. Proti tem škodljivcem je les možno kemično zaščititi, in sicer tako, da se naredi impregnacija lesa.

Lesenih površin zunaj ne moremo zaščititi le s površinskimi premazi za les. Premazi so uporabni na impregniranem lesu z biocidi, saj premazi preprečujejo njihovo izpiranje, ščitijo pred ultravijoličnimi žarki, lahko so vodoodbojni, največkrat pa imajo le dekorativno vlogo. Za impregnacijo lesa ločimo premaze na vodni osnovi, na osnovi organskih topil ter lazurne in prekrivne premaze. Ker premazi razpokajo, zbledijo in se oluščijo, jih je treba vsakih nekaj let obnoviti.

Pošljite nam povpraševanje

Oddaja povpraševanja