Barvanje fasad ni lahko delo in tudi izbira prave barve ni enostavna. Fasadne površine barvamo s parapropustnimi barvami, vodoodbojnimi barvami oziroma barvami, ki ustrezajo na stanje fasadne podlage, kvaliteto, starost in vrsto podlage. Izbor barve za fasado je odvisna od beč dejavnikov. Upoštevati moramo urbanistična načela oziroma, da se lepo ujema z okolico. Spekter barv za fasade je zelo velik, saj vam ga lahko namešamo po vaših željah.

Barve za fasade oziroma odtenki so lahko pastelni, nevtralni ali pa močnejši. Pastelne barve za fasade so primerne za ljudi, ki si ne želijo močnega izstopanja. Nevtralne barve za fasade se odlično dopolnjuje z okolico, bela barva pa je lepa, vendar občutljiva na umazanijo. Pri barvanju novih zidnih površin in obnavljanju starih je pravilna priprava podlage eden najpomembnejših dejavnikov, ki vplivajo na kakovost in lep izgled končnega barvnega filma.

Impregnacija, ki naj bo izbrana glede na vrsto podlage in končnega premaza, prodira globoko v podlago, jo utrdi, zmanjša njeno vpojnost in bistveno izboljša oprijem notranji kitov in zidnih barv. Priprava podlage je eden najpomembnejših dejavnikov, ki vplivajo na oprijem, izgled in obstojnost končnega barvnega premaza. Ravne in gladke stene poudarijo estetski učinek površine, ki jo želimo prebarvati. Objekt postane prava hiša, ko mu s fasado in barvami opredelimo izgled. Lepe, barvite fasade lahko dajo pečat ulicam ali celim mestnim četrtem, jih naredijo vizualno zanimive in prepoznavne. Žal v pogojih agresivne industrijske atmosfere vizualna privlačnost ne more biti izključno merilo izbora premazov. Beseda fasada ima dva pomena: s tehničnega vidika so to vse zunanje površine neke zgradbe, včasih pa ta beseda označuje le tiste zidne površine, ki gledajo na ulico in so tudi bolj slikovite od preostalih, neizpostavljenih površin.

Ko izbiramo premaz in barvni odtenek, se moramo zavedati, da na to vpliva veliko dejavnikov. Običajno najprej pomislimo na estetski učinek – vpliv izbranega premaza in odtenka na izgled zgradbe, usklajenost z njeno arhitekturo, okus in želje lastnika zgradbe in tako naprej. Pozabljamo pa na tehnične in fizikalne lastnosti tako premaza kot zgradbe. S tem mislimo na sestavo podlage, oprijem in obstojnost premaza na njej, svetlobno in vremensko odpornost izbranega premaza in odtenka in ne nazadnje načela gradbene fizike, saj posegi na zunanjih stenah vplivajo na funkcijo fasade, še posebej na njene izolativne lastnosti. Barvanje fasad lahko hišo naredi, ali pa pokvari, tako, da je zelo primerno, če se poprej dodobra pozanimamo in ne butnemo ven z neko barvo, ki se nam bo že čez eno leto zdela preveč vpadljiva. Zavedati se moramo predvsem dejstva, da je treba fasadne površine zaščititi pred škodljivimi in uničevalnimi vplivi iz okolja.

Glavni vzrok večine poškodb je vlaga, ki prodira v notranjost gradbene konstrukcije. Vlaga je nosilec kislih ionov, ki povzročajo rjavenje armature (volumen tako nastalih oksidov in soli je velik in povzroča nastajanje razpok v strukturi – to med drugim zmanjšuje toplotno izolacijo zgradbe), in nečistoč, ki se nalagajo predvsem na površini fasade, večja vlažnost povzroča rast mikroorganizmov (plesni, alge, mahovi) in tako naprej. Drugi vzrok propadanja je sončna svetloba, predvsem nevidni deli spektra, kot sta UV- in IR-območji, ki povzročata propadanje vezivnih materialov v gradbeni strukturi, s tem pa zmanjševanje trdnosti in še lažji dostop vlage v notranjost zidu.

Izbrati je torej treba tak premaz in barvni odtenek, ki bo omogočal hitro izmenjavanje vlage in preprečeval preveliko nalaganje toplotne energije na površino fasade. Z vlago sta povezana dva fizikalna pojava: paroprepustnost in vodoodbojnost. Pomemben je tudi vpliv barvnega odtenka na zaščito fasade, saj temnejši barvni odtenki absorbirajo več toplotne energije, kar lahko v primeru, če se ta kopiči na površini, povzroča hitrejši propad materiala. Kadar gre za barvanje starih fasad, ki so vezivno že zelo revne, obenem pa še lasasto razpokane, je pametno izbrati barvo, ki te razpoke ne le prekrije, temveč tudi prepreči pokanje novega barvnega filma. Z uporabo visoko stabilnih UV in vremensko obstojnih pigmentov pa zaščitno funkcijo premaza še izboljšamo.

Izbira barvnih odtenkov je manjša, saj uporabljamo le anorganske pigmente, ki izpolnjujejo zahtevo po alkalni UV in vremenski obstojnosti, kar velja tudi za premaze na silikatni osnovi. V primerjavi s silikonsko fasadno barvo so ekonomsko bolj ugodne barve, ki z nekoliko manjšim deležem silikonske smole in večjim deležem disperzijskega veziva še vedno sodijo v razred visoko paroprepustnih in vodoodbojnih premazov. Zelo pomembni pa so tudi način aplikacije, ustrezni vremenski in temperaturni pogoji v času aplikacije in sušenja, pravilna zaščita fasadnih površin pred vlago in pretiranim osončenjem v času barvanja in pa tako dalje. Barvanje fasad je zapleten proces, zato je najboljše da ga prepustite strokovnjakom in se ga ne lotevate na lastno pest.

Pošljite nam povpraševanje

Oddaja povpraševanja