Od nekdaj je bilo krovstvo tesno povezano s tesarstvom. Vezava in postavljanje ostrešij je povsem v domeni tesarjev. Vmesna dela ki obsegajo deskanje strehe, polaganje paropropustne folije, izdelavo zračnega mostu, letvanje, montažo prezračevalne mrežice, montažo čelnih desk in druga pripravljalna dela za pokrivanje si tesarji in krovci delijo. Od vrste kritine je odvisno ali jo bo polagal tesar, krovec ali klepar. Po mnenju stroke je tesar usposobljen za polaganje opečne, betonske, vlakno-cementne in bitumenske kritine; klepar pa predvsem za vse vrste pločevinastih kritin. Do krovskega naziva sta zato poleg specializiranih ekip, ki se ukvarjajo samo s pokrivanjem, upravičena tudi tesar in klepar.

Vsak dober krovec mora poznati in odlično montirati vse vrste kritin. Kot si lahko ogledate na spodnjih fotografijah uspešno zaključenih krovskih del, veste, da je vrst, materialov in oblik kritin večje število vrst. Seveda so tu še različni proizvajalci z večjo ali manjšo kvaliteto posamezne kritine.

Za začetek bomo našteli možne materiale, iz katerih so kritine narejene. Med najbolj poznane prav gotovo sodijo izdelki iz gline oziroma opečni strešniki, le tem pa sledijo pločevinaste kritine. Poleg omenjenih dveh obstajajo še betonski strešniki, ki spadajo pod nežgane izdelke, naravni kamen in kritine iz umetnih materialov (umetne mase – plastika in bitumenski izdelki – strešna lepenka).

Med najbolj nenavadne kritine krovci današnjega časa štejejo tiste najstarejše, to so npr. skodle, slama in deske. Krovci se v svojem poklicu z njimi srečajo najpogosteje pri kritju sakralnih objektov ali pri kritju kakšnega starejšega objekta iz naše kulturne dediščine.

Če se vam je zdelo, da je materialov veliko, vas bomo presenetili s podatkom, da je oblik kritin še veliko več. Če ne vemo, na kaj moramo biti pazljivi pri izboru vrste in oblike kritine, se bomo hitro izgubili.

Za opečnate kritine je značilno, da jih krovci polagamo kos za kosom (tehnik in končnih izgledov je seveda ogromno), enako je s polaganjem betonskih strešnikov in skodel. Za razliko od naštetih pa se pločevinaste kritine polagajo malo hitreje, saj so velikosti posamezne plošče večje kot pri posameznem strešniku.

Pošljite nam povpraševanje

Oddaja povpraševanja